Krachttraining helpt je met fit zijn op elke leeftijd

In het eerste, tweede en derde blog van deze reeks hebben we je hopelijk overtuigd: all is not lost. https://boostclubs.nl/youre-not-that-old

We hebben gezien dat je op elke leeftijd prima sterker en fitter kan worden en dat krachttraining de kwaliteit van leven verbetert. We hebben spierkracht immers nodig voor de alledaagse bewegingen. Ook hebben we gedeeld dat er bepaalde zaken zijn waar je rekening mee moet houden wanneer je traint als  je ouder wordt – een lagere zuurstofopname en een langere hersteltijd.

Wil je graag fitter leven maar weet je niet waar te beginnen? Wij helpen je daar graag verder bij. Hierbij alvast een eerste stap in de goede richting: in dit laatste deel van deze blogreeks bespreken we hoe je het beste in beweging kan komen, hoe je kan trainen als je misschien langere tijd niets hebt gedaan.

Zoals Arie Boomsma mooi zegt in zijn nieuwste boek ‘trainen voor het leven’ zit de kunst hem in het niet krampachtig jong willen blijven maar krachtig oud worden. In je te bedenken wat je nodig hebt om optimaal te kunnen leven en daar dan voor te trainen. Beter worden in bewegen, kan op elke leeftijd.

Intens trainen versus hersteltraining
Spieren helpen je met fit zijn. Ze zijn betrokken bij allerlei processen – niet alleen bij het leveren van kracht maar ook interne processen als glucoseregulatie, eiwitopslag en hormoonhuishouding. Krachttraining verbetert daarmee de kwaliteit van leven. Je wil enerzijds dus graag zo explosief mogelijk trainen (want explosieve spieren zijn grote spieren en die helpen je met fit zijn). Anderzijds moet er genoeg ruimte zijn voor rust en herstel. Herstellen kan overigens ook met een training. We leggen uit.

Intense trainingen zijn trainingen om progressie in te boeken. Dit zijn de trainingen met meer gewicht op de stang, een lagere tijd op je rondje, een hogere score op je blokje etc. Hier mag je jezelf pushen om vooruit te gaan.

Hersteltrainingen zijn de trainingen die echt lichtjes zijn, de trainingen met een lage hartslag. Als richtlijn kun je bij hersteltraining aanhouden dat je nog een gesprek moet kunnen hebben met degene naast je.

Conclusie
Als je traint, wil je je trainingen dus indelen op intens of herstel. Rood of groen, go of rust. Het grijze trainingsmoeras daartussen wil je vermijden. Het trainingsmoeras waar de meeste mensen trainen, ertussen in. Dit zijn de trainingen die niet echt uitdagen. Deze trainingen zorgen er niet voor dat je lichaam zich aanpast maar zijn tegelijkertijd te zwaar om als hersteltraining te dienen.

Het liefst weet je zelf hoe lang je nodig hebt om te herstellen van intense trainingen. Weet je dat niet? Houd dan 3 dagen rust aan tussen deze workouts. Rust betekent hier niet dat je niet traint. Tussen je intense trainingen mag je gerust hersteltrainingen plannen.

Hulp of inspiratie nodig bij het plannen van je krachttraining? Plan dan jouw vrijblijvende kennismaking bij een van onze clubs, we helpen je graag!

Wil je nog verder lezen na dit blog? Dan raden we het boek ‘Trainen voor het leven’ van Arie Boomsma aan.

Don’t Stop Here

Lees meer verhalen

Stel hier je vraag

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.