Maar ligt het dan niet aan..?
Dit is het laatste deel van onze reeks over rugpijn. Eerder bespraken we wat spit is, hoe wij load management gebruiken om overbelasting te voorkomen en hoe het nou eigenlijk zit met pijn. Wij wijzen bewust geen specifieke oorzaak aan en dus is er ook geen specifieke interventie die heel goed werkt. Maar vaak horen we iets anders. Bijvoorbeeld dat het aan je core ligt en dat je die moet trainen. Of dat je houding niet goed is en dat je daar aan moet werken. Aan al deze onderwerpen zouden we een eigen blog kunnen wijden maar in dit blog raken we een aantal van dit soort claims kort aan. Bij elke claim vind je een link naar een blog, video en artikel met meer informatie. Lees mee.
Claim 1: Je core is niet stabiel
Deze horen wij het meest. Van klanten, andere trainers, huisartsen en fysiotherapeuten. Core stabiliteit lijkt een beetje het magische woord te zijn tegen al je klachten. Er is natuurlijk niets mis met het trainen van je core maar de vraag is of het nu echt wat doet tegen rugpijn. Het klinkt logisch, want je core zijn de spieren rondom je wervelkolom. Toch zijn er wat problemen met deze theorie.
Allereerst is de test die veelal gebruikt wordt om instabiliteit te meten nooit gevalideerd. Ten tweede is de core kracht die nodig is om 32kg te kunnen tillen maar 3,1% van je maximale kunnen. Dus als wervelinstabiliteit een issue is, is het maar de vraag of dat komt door het gebrek aan kracht. Dan de laatste: we zien dat mensen met klachten zelfs een stabielere romp hebben dan mensen zonder klachten. Ook zien we dat een specifiek programma gericht op het trainen van de core op lange termijn niet leidt tot een beter effect op pijn of functie dan een algemeen krachtprogramma.
Conclusie: core training kan een belangrijk onderdeel zijn van je programma maar is niet perse de oplossing voor jouw rugprobleem.
Meer hierover in deze podcast, video en blog.
Claim 2: Je houding is verkeerd
Ligt het dan aan je houding? Allereerst is je houding niet statisch en verandert je houding gedurende de dag op basis van je activiteit. Dus als ik nu naar jou kijk en je schouders staan iets naar voren, of je bekken is gekanteld, dan zegt dat mij nog vrij weinig. 80%van de asymptomatische mensen hebben bijvoorbeeld een voorover gekanteld bekken. Dit komt trouwens niet perse door te korte, strakke of zwakke spieren. Net als pijn heeft ook je houding met meerdere factoren te maken, zoals psychosociale factoren.
Hoewel het zo kan zijn dat bepaalde houdingen biomechanisch hoger belastend kunnen zijn, hoeft dat helemaal niet te leiden tot minder klachten. Zo geeft een voorwaartse positie van het hoofd meer druk op de nek maar hebben mensen in deze houding niet meer, zoals je wellicht zou verwachten, maar juist minder nekklachten! Ook zien we dat als je door middel van training aan deze houding werkt, de verandering van je houding niet gepaard gaat met vermindering van klachten.
Bij BOOST geloven wij niet in een slechte houding. We zijn vooral erg fan van bewegen en zeggen daarom dat de beste houding de volgende is: zit af en toe eens onderuit, hang wat naar links of naar rechts, sta rechtop en wandel eens rond. Keep moving!
Meer over houding vind je in deze podcast, video en blog.
Claim 3: Je tilt niet met de juiste techniek
Oke, het gaat dus niet om statische houding. Maar hoe zit het dan met mijn houding als ik til? We kennen ‘m allemaal: “til vanuit je benen en niet vanuit je rug!” In deze uitspraak zit de aanname dat je rug om één of andere reden bijzonder kwetsbaar is en niet, zoals andere lichaamsdelen, kan aanpassen door belasting. Ouder onderzoek laat zien dat wervels een verhoogde kans op schade hebben door herhaaldelijk te buigen onder belasting. Het probleem met dit onderzoek is echter dat dit onderzoek gedaan is op ruggenwervels van dode varkens. En dode varkens herstellen niet van belasting. Jij gelukkig wel!
Daarnaast zien we dat zelfs als de rug voor het oog recht/neutraal lijkt te zijn, er buiging van de wervels plaatsvindt. Onvoorkoombaar dus, ongeacht je tiltechniek. Er is dan ook niet echt een noemenswaardig verschil qua (wervel)belasting tussen ‘tillen uit je rug’ of ‘tillen uit je benen’. Ook deze kunnen we dus afstrepen als oorzaak en/of fix voor je rugpijn. Hoe vaak en hoeveel je tilt is veel belangrijker dan hóe je tilt – denk hierbij even terug aan ons blog over load management. Wij geloven dat het lichaam gemaakt is om te bewegen en zo ook je rug. Buigen is daar geen uitzondering op.
Meer weten hierover? Check deze podcast, video en blog.
De conclusie: build a bigger cup!
Al het bovenstaande betekent niet dat je core, houding of tiltechniek niet kunnen bijdragen aan het ontstaan van je rugklachten en/of de oplossing kunnen zijn. Wel speelt het waarschijnlijk een kleinere rol dan veel mensen denken. Het is heel verleidelijk om iets de schuld te geven, het aanwijzen van een boosdoener geeft immers ook de schijn van een simpele oplossing.
We hopen vooral dat je na het lezen van deze reeks beter begrijpt waarom we niet 1 duidelijke oorzaak kunnen vastpinnen. Dat je naar het hele verhaal kijkt en dat je je niet bang laat maken door enge termen of laat misleiden door claims. En dat je niet op zoek gaat naar een ‘quickfix’ maar werkt aan jouw algehele robuustheid en belastbaarheid. Build a bigger cup!
Wil je daar hulp bij? Onze trainers staan voor je klaar om samen op een verantwoorde manier aan de slag te gaan.