Moeite met afvallen? Nee, het ligt niet aan de..
Een groot deel van de mensen die bij ons start wil graag afvallen. Bij BOOST werken we niet met voorgeschreven voedingsschema’s om gewicht te verliezen maar stellen we in onze coaching een gezamenlijk plan op. Omdat we dat samen doen is jouw input als klant heel belangrijk, jij kent jouw situatie namelijk het beste. Eén van de eerste vragen die wij stellen is: “Waar denk je zelf dat het aan ligt?” Dat helpt ons om direct de koe bij de horens te vatten.
Vaak komen we erachter dat mensen denken dat overgewicht wordt veroorzaakt door een bepaald product, een specifieke stof of productgroep. Wat ook niet zo gek is – dat is wat we lezen in tijdschriften en online. Vroeger lag het aan vet, daarna waren het de koolhydraten. Om af te vallen moet je vooral niet eten na 18 uur ’s avonds en als het even kan doe je tegenwoordig aan intermittent fasting tussen 20.00 – 12.00. Maar was het ontbijt niet de belangrijkste maaltijd van de dag, om je metabolisme op gang te brengen?
In een nieuwe reeks van 4 blogs zullen we een aantal van bovenstaande ideeën aan de tand voelen. Maar eerst beginnen we met uitleggen waar overgewicht wel aan ligt.
Calories in, calories out
Je gewicht, en het veranderen daarvan, wordt bepaald door je energie inname en uitgave. Energie meten we in kilocalorieën (kcal); het is de brandstof voor al je dagelijkse fysiek activiteit (PAL) en nodig voor primaire levensprocessen zoals het kloppen van je hart, in- en uitademen en het groeien van je haar, botten en huid (BMR). Daarnaast verbruik je ook nog wat energie om voeding te verteren (TEF). Dit samen vormt je energie uitgave. Je energie inname is de hoeveelheid kcal die je tot je neemt in de vorm van voeding en vocht. De verhouding tussen deze twee noem je de energiebalans.
Als we de energiebalans vergelijken met een rekening zou je kunnen zeggen dat je energie inname je inkomsten zijn en je energie uitgave je kosten. Als je meer inkomsten hebt dan kosten, dan spaar je dat geld op. Wil je die spaarrekening legen, dan zal je moeten zorgen voor meer kosten dan inkomen. De manier waarop je lichaam vet spaart werkt hetzelfde – al zijn de meeste mensen daar toch minder blij mee dan met het metafoor. Wil je afvallen, dan zal je meer moeten bewegen (verbruiken) en/of minder kcal moeten eten/drinken.
Zo simpel? Ja, zo simpel. Maar simpel is absoluut iets anders dan makkelijk. Eén van de redenen dat het zo lastig is om je inname te controleren is dat eten voor een groot deel een onbewust proces is. Daarbij zijn de meeste mensen ook bijzonder slecht in inschatten hoeveel (kcal) ze eten. In dit onderzoek rapporteerden mensen hun kcal inname 47% te laag. Daarnaast overschatte zij hun fysieke activiteit met 51%! Zelfs gezondheidsprofessionals blijken niet echt een ster in inschatten van hun inname.
Doordat we hier niet goed in zijn kan je het gevoel hebben dat jij heel weinig eet en toch niet afvalt. Heel frustrerend. Ook zorgt heter vaak voor dat mensen twijfelen aan de energiebalans. En precies dat geeft de dieetindustrie de ruimte om allerlei alternatieve oorzaken met daarbij (goed verkopende) alternatieve oplossingen te bieden. “Het ligt aan de koolhydraten dus koop nu koolhydraatarm brood!”“Je mag niet eten rond dit tijdstip, koop nu mijn boek over intermittentfasting!”Helemaal niet gek als je door de bomen het bos niet meer ziet. Het is niet zo dat deze methodes niet kunnen werken voor vetverlies. Dat kunnen ze. Echter is de oorzaak van het resultaat niet de specifieke methode maar het achterliggende principe.. Je raadt het al: de energiebalans. Schrap je je koolhydraten, dan schrap je eigenlijk een hele productgroep en eet je dus minder. Ga je vasten, dan sla je maaltijden over en eet je dus minder. Bij BOOST houden we ons niet vast aan één specifieke methode. We gaan samen met jou op zoek naar een manier om een energietekort te creëren die aansluit op jouw levensstijl.