Afvallen, en nieuwe gezonde gewoontes bouwen

Afvallen, en nieuwe gezonde gewoontes bouwen, het kan ongelofelijk lastig zijn. Maar waarom is afvallen moeilijk en waarom duurt het zo lang? In deze blogreeks nemen we je mee in 4 belangrijke hiccups rondom afvallen die we bij BOOSTClubs veel voorbij zien komen en delen we tips hoe ermee te dealen. De eerste van vier gaat over (ongezonde) verwachtingen en hoe je ze managet.

Managing expectations
Het begint met een doel – een werkelijk doel. Wáárom wil je afvallen? Wil je bijvoorbeeld afvallen om meer energie te hebben om met je kinderen te kunnen spelen? Je daadwerkelijke motivatie gaat de basis zijn vanuit waar je kunt werken. En vanuit waaruit je concrete, haalbare doelen kunt stellen. De weg naar een gezond(er) leven gaat niet over één nacht ijs.

We zien dat de verwachtingen rondom het thema afvallen de afgelopen jaren, en nog steeds, sterk worden gevormd en beïnvloed door (social) media. Wanneer we over afvaldoelen spreken met onze klanten, dan horen we nog vaak dat mensen oprecht verwachten 5 kg af te kunnen vallen in 2 weken. Helaas is dat niet de waarheid. En werken we liever in kleine stappen naar een gezonder leven.

Tip 1: reële doelen
Kijken we naar onderzoek dan komt uit de meeste onderzoeken naar voren dat een halve kilo per week de ideale snelheid is om af te vallen. Wil je 5kg afvallen, dan betekent het dat je daar om en nabij 10 weken voor nodig hebt. Twee en een halve maand dus.

Kan dat sneller? Natuurlijk. De kans is echter groot dat het gewicht dat je verliest er binnen 2 weken weer bijzit. Deels omdat je geen blijvende verandering maakt, deels omdat je eigenlijk alleen maar met je darminhoud en vochthuishouding aan het spelen bent. Het gewicht op de weegschaal is namelijk niet alleen botten en vet maar ook het voedsel in je maag, je darmen en vocht. Ga je opeens minder eten, dan zit er minder voedsel in je systeem en houd je minder vocht vast. Eet je weer “normaal”, dan is dit gewicht in rap tempo terug. Om duurzaam gewicht te verliezen is het fijn om een goede indicatie te hebben van hoelang je bezig gaat zijn.

Tip 2: kosten-baten analyse
Elk lichaam is anders maar de waarheid is dat afvallen altijd offers in je leefstijl vereist. Met je huidige leef- en eetpatroon zit je op je huidige gewicht. Je kan niet op een lichter gewicht hetzelfde patroon draaien. Something’s gotta give. En dat is vaak vervelend en zwaar. Daarom vragen wij klanten vaak een kosten-batenanalyse te maken en op basis daarvan een weloverwogen keuze.

We zien dan vaak dat onze members op basis van dit kostenplaatje beslissen dat de baten niet opwegen tegen de lasten en dus liever niet volledig inzetten op die laatste 5 kg afvallen maar gewoon fitter worden. Hoe denk jij daarover?

Dus hoewel het internet en elke advertentie je verleidt om zo snel mogelijk en zoveel mogelijk te verliezen, adviseren we je om de tijd te nemen. En hoewel elke dieetgoeroe belooft dat het via hun methode makkelijk is, je nooit honger zult hebben en je nog super lekker kan blijven eten, willen wij je even confronteren met de realiteit. Afvallen duurt lang en het wordt best pittig. Je zult soms honger hebben, je zult andere keuzes moeten maken in je sociale leven en je zult soms moeten kiezen voor ‘past beter bij mijn doel’ dan ‘vind ik het lekkerst’. Dat hoort er nou eenmaal bij!

We beloven dus helaas niet dat het makkelijk en snel is. Maar wel dat onze coaches je kunnen helpen met deze uitdagingen. We kunnen helpen haalbare doelen te zetten en voorbereiden op uitdagingen zoals de stress die een dieet met zich mee kan brengen. Meer daarover in de volgende blog.

Don’t Stop Here

Read more stories

Obesogene samenleving

In onze vorige blog hadden we het over de keuzes, verleidingen en de mentale belasting die gepaard gaat met afvallen. Daarin lieten we al vallen

Stel hier je vraag

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.