Ouder worden en het ‘Use It or Lose It’ principe

Ik (Berend, hoofdtrainer bij BOOSTClubs) ben hier om je te vertellen dat ouder worden niet perse gelijk staat aan een zwakker lijf. En hoop dat je aan het einde van deze blogreeks meer vertrouwen hebt in je lichaam en in de toekomst. Tijd voor die comeback! We gaan je weer de held maken in je eigen verhaal. Wellicht denk je nu: “maar als het niet waar is dat je lijf afzwakt naarmate je ouder wordt, waarom zeurt mijn rug dan zo in de ochtend, waarom kom ik niet meer normaal de trap op en kraken mijn knieën?” We leggen het uit.

Maak je je budget niet op? Dan krijg je het volgende jaar minder
Ons lichaam gaat bijzonder efficiënt en zuinig om met de energie en de bouwstenen in ons lichaam. Je lijf werkt vanuit het principe ‘use it or lose it’. Je lichaam werkt hierin in essentie hetzelfde als de budgettering van een bedrijf. Maak je je budget niet gedurende het jaar, dan krijg je het volgende jaar minder. In het geval van het lichaam geldt: als je jezelf niet uitdaagt, breekt je lichaam je spieren af. Want blijkbaar zijn die spieren dan toch niet nodig.

Naast dit principe zie je hopelijk ook het volgende, als je eerlijk naar jezelf kijkt. Namelijk dat je huidig waarschijnlijk een stuk minder beweegt dan toen je jonger was. Je doet bijvoorbeeld alles met de auto (uit gemak of omdat je simpelweg het geld hebt om niet meer alles met de fiets te hoeven doen), je doet geen teamsport meer, op vakantie wandel je een stuk minder en ga zo maar door. Gelukkig is de vergelijking die we hiervoor maakte over budgetten, niet zo relevant als ons lichaam vergelijken met de staat van een auto. In tegenstelling tot een auto, die onherroepelijk afbreekt, heeft ons lichaam de mogelijkheid zichzelf te versterken. Het is antifragiel.

Antifragiel: sterker worden onder druk
Antifragiel, de titel van een boek van de Amerikaanse denker Nassim Taleb, waarin hij het gelijknamige principe antifragility introduceert. Volgens Taleb is het tegenovergestelde van ‘fragiel’ niet ‘robuust’ of ‘solide’, zoals je misschien zou verwachten. De definitie van het woord fragiel houdt namelijk in dat iets snel onder druk bezwijkt. Het woord ‘robuust’ duidt op zijn beurt nog steeds aan dat iets kan toegeven aan druk, maar dan minder snel.

Antifragiel omschrijft daarentegen iets dat juist sterker wordt onder druk. En een goed voorbeeld daarvan zijn onze botten. Als onze botten regelmatig worden blootgesteld aan grote externe druk – bijvoorbeeld door krachttraining – worden ze sterker. Het lichaam past zich als je het onder druk zet aan.

Je lichaam ruimt op wat je niet gebruikt
Kijken we naar kinderen, dan zien we dat zij dit principe van nature opzoeken. Het “onder druk zetten” van het lichaam. Ze gaan in alles de uitdaging aan. Tot op een gegeven moment, voor iedereen, vervolgens het punt komt waarop het volwassen leven iets te comfortabel of iets te druk wordt. En we deze fysieke uitdagingen sneller aan ons voorbij laten gaan. De fysieke arbeid gaat wat achteruit en je lichaam ruimt op wat je niet gebruikt. Het resultaat: je wordt slap.

Het positieve hieraan is dat dit slapper worden een gevolg is van leefstijl, niet leeftijd. Er is iets aan te doen. Wat? Dat bespreken we in ons volgende blog.


Don’t Stop Here

Lees meer verhalen

Satan’s suikers !!

Van alle boosdoeners die we horen bij BOOST Clubs staat suiker stipt op nummer 1. Maar is dat wel terecht? Om de vraag of suiker

Afvallen, en nieuwe gezonde gewoontes bouwen

Afvallen, en nieuwe gezonde gewoontes bouwen, het kan ongelofelijk lastig zijn. Maar waarom is afvallen moeilijk en waarom duurt het zo lang? We laten je zien welke blokkades hier een rol kunnen spelen.

Stel hier je vraag

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.