Wel eens last van rugpijn? Je bent niet alleen, het is de meest voorkomende pijnklacht!
Als je wel eens naar de huisarts bent gegaan voor je rugpijn heeft die je wellicht verteld dat je spit hebt. Dat klinkt al heel veel heftiger dan ‘gewoon rugpijn’, maar wat is dat nou eigenlijk? De moeilijke term voor spit is lumbago dat komt uit het oud grieks en bestaat uit lumbus (onderrug regio) en algos (pijn). Dus eigenlijk nog steeds: Gewoon rugpijn!
Hoezo ‘gewoon’ rugpijn denk je dan misschien? Daarmee bedoelen we dat er geen duidelijke oorzaak gevonden kan worden zoals bijvoorbeeld een hernia. 85% van de rugklachten heeft geen aanwijsbare oorzaak en dit noemen we aspecifieke rugpijn. Soms denken of zeggen behandelaars en/of trainers het te herleiden aan zwakke of stijve spieren maar dat is lastiger dan je denkt. Op het moment dat jij met rugpijn naar de fysio of dokter gaat is het namelijk lastig te bepalen wat nou oorzaak of gevolg is. Pijn kan namelijk veel impact hebben op je kracht output, de kans is dus groot dat als jij laag scoort op een krachttest voor jouw bilspier dat dat dan komt door de pijn, en niet andersom.
Denk maar aan iemand die bij de huisarts komt na een enkelverzwikking. Je kan dan niet zeggen: “Ah ik zie al aan je looppatroon dat je enkel niet stabiel is! Daardoor is je enkel vast verzwikt!” De kans is groot dat het verhaal andersom is.
Maar hoe ontstaat rugpijn dan wel? Dat lijkt bijzonder complex en we zijn er nog niet helemaal uit. Dr. Alf Nachemson was een Zweedse professor en een ware pionier op het gebied van rugpijn. Hij zei: “I’ve been studying back pain for the past 50 years and if anyone says they know where back pain comes from, they’re full of shit!”
En bij dat standpunt sluiten wij ons aan. Het is namelijk een bijzonder complex en multifactorieel probleem. Één boosdoener of oorzaak aanwijzen is dan ook vaak kortzichtig.
Jacek Cholewicki heeft toch zijn best gedaan om de complexe multifactoriële aspecten van rugpijn in kaart te brengen en kwam uit op het onderstaande figuur:
Er kunnen dus enorm veel zaken invloed hebben op het ontwikkelen en beloop van rugklachten. En om het nog ingewikkelder te maken zijn ze nagenoeg allemaal met elkaar verbonden. Zaken zoals houding en tiltechniek die vaak genoemd worden vallen onder biomechanische factoren, dat zijn de groene bolletjes. Je kan je dus voorstellen dat deze maar een deel van het verhaal schetsen (meer hierover in een volgende blog). Zo kunnen psychosociale factoren zoals stress ook een grote rol spelen in het ontwikkelen en beloop van rugklachten. Eén van zulke factoren is verwachting, als mensen pijn verwachten kan dat de kans op daadwerkelijke pijn verhogen! Kijk voor de grap maar eens naar dit filmpje.
Dus laat je niet bang maken door een enge naam zoals spit. Dat zou zomaar eens een negatief effect op je herstel kunnen hebben. Rugpijn kan heel vervelend zijn! En als het ‘er in schiet’ kan het voelen alsof je klaar bent voor je rolstoel. Maar hoe vervelend het ook is, de kans is groot dat je je geen zorgen hoeft te maken! (Als je twijfelt, laat het dan vooral checken door een professional).
Hoewel het natuurlijk fijn is dat je geen ernstige verklaring hebt voor je pijn, kan het wel wat onbevredigend aanvoelen. Maar niet getreurd je hebt geen specifieke diagnose nodig om aan je pijn te kunnen werken. In een volgende blog kan je lezen hoe wij dit aanpakken!