Tegenwoordig is het heel erg ‘in’ om aan fysieke training te doen. Sportscholen schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar waarom is sporten eigenlijk zo goed voor je? In de komende blogreeks duiken we dieper in op verschillende topics rondom het principe ‘training’. Wat betekent trainen en fit zijn voor BOOSTClubs? Past cardio, HIIT of krachttraining bij jouw doel? Klopt het dat je ‘korte spieren’ krijgt van krachttraining en moet je yoga doen om lenig te blijven? Hoe houd je trainen vol, leuk en boek je resultaat?
De belangrijkste aspecten van fysieke training
Bij BOOSTClubs trainen veel mensen om fit te zijn voor het dagelijks leven. Dat betekent voor ons zoveel als dat je je fysiek vrij voelt om te leven zoals jij dat wilt. Dat je niet terughoudend bent in spelen met je kinderen. Dat je je durft in te schrijven voor die hike die je zo stoer lijkt. Dat je niet hoeft bij te komen bovenaan de trap. Vul maar in…
Omdat al deze dingen verschillende facetten van fitheid vragen, geloven wij in een persoonlijke aanpak die je uitdaagt in de belangrijkste aspecten van fysieke training. Namelijk kracht, lenigheid en uithoudingsvermogen, een combinatie die je altijd in de BOOSTClubs trainingen ziet terugkomen. Hoewel die categorieën misschien heel verschillend lijken, hebben ze 3 overeenkomende principes die belangrijk zijn bij training en het behalen van resultaat. Progressive overload, het S.A.I.D principe en volhouden.
Principe 1: Progressive overload
Welke trainingsvorm of training style je ook hanteert – als je resultaat wilt boeken, zal je steeds iets meer moeten doen. Dat wisten zelfs de oude grieken al. Zij schreven over een legendarische worstelkampioen die een heel interessante trainingsmethode had bedacht. De Griek trainde door een pasgeboren kalfje op te tillen en over zijn schouder te dragen. Elke dag opnieuw, 4 jaar lang. En gedurende die 4 jaar groeide het kalf uit tot een volwassen stier en Milo, de Griek, tot worstelkampioen. Althans.. zo gaat het verhaal. Hoewel we dat verhaal wellicht met een korrel zout moeten nemen, zit er een kern van waarheid in.
Elke dag dat Milo opnieuw bij het kalf komt, is het kalf iets zwaarder dan de dag ervoor. En elke dag dat hij het kalf tilt, is Milo iets sterker dan de vorige keer. Hij heeft immers getraind. Zo blijft het gewicht elke dag precies uitdagend genoeg voor hem. Als hij na een jaar training nog steeds met hetzelfde gewicht zou zeulen, zou dit gewicht niet uitdagend genoeg meer zijn om hem een efficiënte trainingsprikkel te geven. Anderzijds, als hij was begonnen met de stier was het hem nooit gelukt en had dat hem ook geen efficiënte trainingsprikkel gegeven.
Het progressiemodel
In de gym werken we met tools die handiger zijn dan vee. Maar het principe blijft staan. Als je resultaat wilt boeken, zal je iedere keer iets meer moeten doen (progressief overladen). Dat kan in de vorm van meer herhalingen of meer gewicht op de stang. Je kan het ook combineren. Zo hanteren wij bij BOOSTClubs graag het onderstaande progressiemodel.
- Week 1: 8 kg x 10
- Week 2: 8 kg x 11
- Week 3: 8 kg x 12
- Week 4: 10 kg x 10 (gewicht omhoog en herhalingen terug omlaag)
Repeat!
Pak jij volgende keer een gewichtje meer nu je weet hoe het werkt?
Principe 2: Het S.A.I.D. principe
S.A.I.D. staat voor ‘specific adaptations to imposed demands’. Ofwel ‘je lichaam wordt alleen beter in dat waar je het in uitdaagt’. De beste manier om sterker te worden is zware dingen tillen. De beste manier om je conditie te trainen is jezelf conditioneel uitputten. Maar het gaat nog iets verder dan dat. Het S.A.I.D. principe verklaart ook waarom je lang kan hardlopen maar toch buiten adem bent als je een HIIT circuit doet. Of waarom je wel met kickboksen hoog kan trappen maar geen split kan.
Je lichaam past zich dus specifiek aan aan wat je van het lichaam vraagt en of dat vertaalt naar andere sporten of bewegingen is maar de vraag. Dat vertalen van de ene beweging naar de andere beweging noemen we ‘transfer’. Het is dus belangrijk om na te gaan of de uitdagingen in jouw trainingen een hoge transfer hebben naar jouw persoonlijke doel. Bekijk deze video maar eens ter inspiratie.
Principe 3: Volhouden
Dit is misschien een dooddoener maar oh zo belangrijk. Geen enkele training werkt als je het niet volhoudt. En daarom is plezier in je training belangrijk. Het is veel beter om een 60% optimaal programma voor 100% te doen dan een 100% programma voor 20% te doen! Maar hoe?
Volhouden kan je makkelijker maken door 3 principes goed aan te houden:
- Zorg dat het praktisch in je leven past (qua tijd, locatie etc.);
- Zorg dat het leuk is en bij jou aansluit;
- Heb een duidelijk beeld van waarom je het doet.
Om je hier al een beetje bij te helpen gaan wij je in deze blogserie meer uitleggen over de voordelen van verschillende trainingsvormen. Als eerste nemen we krachttraining onder de loep en doen we ook gelijk een deep dive in de verschillende feiten & fabels van krachttraining.
Maar beter kunnen we je natuurlijk in real life helpen! Vraag je je af welke vorm van trainen het beste voor je werkt, kan je hulp gebruiken bij (het volhouden van) trainen of heb je begeleiding nodig bij je doelen en/of motivatie?
Boek hier een intake bij één van onze BOOSTClubs. Onze trainers en coaches helpen je graag!