Moet sporten leuk zijn?

“Ja… maar het moet ook wel leuk blijven!”, horen we vaak van klanten. En die opmerking begrijpen we wel. Op je voeding letten is ook niet perse leuk. Wanneer iedereen om je heen een wijntje neemt behalve jij, kost het moeite. Net als dat sporten na een lange dag werken soms helemaal niet leuk is. Dat snappen we, echt waar! Toch moest ik (Emilio, Hoofdtrainer bij BOOST) me laatst even achter de oren krabben.

Ik was aan het hardlopen en ik kan je vertellen: dat vind ik helemaal niet leuk. Ik vind het zelfs enorm saai. Zelf houd ik veel meer van zware dingen optillen en vechtsport. Toch doe ik aan conditiewerk omdat ik weet dat het goed is voor mijn gezondheid. Nergens was het bij mij opgekomen of ik niet zou gaan hardlopen die ochtend. En nergens had ik er de voorwaarde aan gehangen dat het leuk moest zijn. Hoe komt dat eigenlijk? Ik kwam tot de conclusie dat sporten ook voor mij wel leuk moet blijven. Alleen niet vandaag. Niet nu. Niet tijdens het hardlopen. 

Ik vind het belangrijk dat ik een representatieve fitheid heb voor mijn vak, dat ik niet conditioneel belemmerd word in mijn dagelijks leven. Ook vind ik het belangrijk dat ik niet alleen lang leef maar ook zoveel mogelijk van deze jaren vitaal leef. Dat vind ik namelijk allemaal best leuk. Ook voor mij moet het leuk blijven maar soms moet je dingen doen die je niet leuk vindt, zodat je later meer dingen kan doen die je wel leuk vindt.

Diezelfde klanten die zeggen dat ‘het wel leuk moet blijven’ vertellen mij namelijk ook wekelijks hoe vervelend zij het vinden dat ze te zwaar zijn, te veel pijntjes hebben of niet fit zijn. Dat klinkt in mijn oren dan niet echt als leuk. Je wilt dat het leuk blijft maar is het nu eigenlijk wel leuk? Of moet het juist leuk worden in plaats van blijven. En moet je daar nu wat extra je best voor doen?

Als je het zo bekijkt, zie je dat we dat met heel veel dingen al heel goed doen. Je huiswerk maken was niet leuk maar als je het goed deed op school, pluk je daar wellicht nu de vruchten van. De afwas doen is niet leuk maar een vieze keuken is nog minder leuk. Eigenlijk is geen enkel aspect van het huishouden echt denderend. Maar een schoon en opgeruimd huis is toch best leuk! En neem nou iets simpels als tandenpoetsen. Dat is ook niet echt spannend. Maar je doet het omdat je hygiëne belangrijk vindt.

Ik wil je vooral niet schuldig laten voelen over de keuzes die je maakt. Dit is geen blog om je te vertellen dat het makkelijk is of om te vertellen dat als ik het kan, jij het ook moet kunnen. Onze situaties zijn immers anders. Ik wil niet oordelen over de keuze die je maakt, ik wil je wel laten inzien dat elke keuze een leuke en minder leuke kant heeft. Je kiest namelijk je leuk maar je kiest ook je pijn. Wat wil je? De pijn van de training van vanavond of de pijn van consequenties van minder fit zijn? Wil je het genot van vanavond Netflix op de bank of straks het genot van leven in fysieke vrijheid? 

Het is heus niet zwart-wit en er is echt wel plaats voor beiden. Maar ben je tevreden met de balans die je hebt? Ik ben niet degene om jou te vertellen welke keuze je moet maken. Kies jouw pijn en kies jouw leuk en zorg dat je daar volledig achter staat. Je wilt niet later terugkijken op een leven waar je meer gelaten hebt dan dat je waard vond maar ook niet terugkijken met spijt als de uiteindelijke rekening hoger is dan je had verwacht.

Lukt het je om te leven naar jouw waarden? In ons BOOST Your Life programma helpen we je daarbij. Bij het maken van passende keuzes. Heb jij hulp nodig met je pijn kiezen? En met het leuk vinden van sporten? Boek vrijblijvend een proefles en wij helpen je op weg.

Don’t Stop Here

Read more stories

Stel hier je vraag

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.