Obesogene samenleving

In onze vorige blog hadden we het over de keuzes, verleidingen en de mentale belasting die gepaard gaat met afvallen. Daarin lieten we al vallen dat afvallen een proces is dat enorm veel focus en toewijding vraagt – zeker in onze huidige maatschappij waarin veel verleiding op de loer ligt. De obesogene samenleving, een omgeving die mensen stimuleert om te veel te eten. Want hoewel ‘ieder pondje door het mondje gaat’ heeft je omgeving een enorme invloed op jouw (kans op) overgewicht. In dit blog gaan we daar dieper op in.

Een veelvoorkomende overtuiging is dat “overgewicht een keuze is” en dat mensen met overgewicht “een gebrek aan wilskracht hebben”. Maar is dat zo? Een bijna filosofische vraag die wij eigenlijk niet kunnen beantwoorden maar waar we wel graag wat interessante visies op willen delen:

Wat wij wel kunnen beantwoorden is; welke rol je omgeving speelt bij overgewicht en hoe je daar mee om kan gaan.

Afvallen en de invloed van de omgeving

Wat bedoelen we überhaupt met ‘de omgeving’? Met de omgeving bedoelen we alle externe prikkels die jou verleiden tot overeten. En dat zijn er heel wat! Sommige zijn heel duidelijk zichtbaar zoals de snackbar in je straat maar vaak is de verleiding veel subtieler zoals de Kinder Bueno’s en Marsrepen bij de kassa in plaats van een appel. Die repen liggen daar niet met toeval – je mag er vanuit gaan dat over de plaatsing van elk product in de supermarkt is nagedacht. En ook die McDonalds reclame zou niet bestaan als hij niet zou werken. 

Dit zijn dan enkel nog de fysieke verleidingen uit je omgeving. Maar ook jouw sociale omgeving beïnvloedt je eetgedrag. We hebben het dan over het gedrag van je gezin, je vrienden en je werk die je doelen in de weg kunnen staan.

Met deze uitdagingen van je omgeving kunnen dealen is een essentieel onderdeel van een gewichtsverlies traject. Daarom hieronder een aantal tips:

Tip nr. 1: manage je directe omgeving

Het klopt dat veel van bovengenoemde verleidingen niet in jouw handen liggen maar 1 wel: je huis!

Creëer een omgeving die het moeilijker maakt om te overeten en makkelijker maakt om jouw doelen na te streven. Dat kan er bijvoorbeeld zo uitzien:

  • Laat je wandelschoenen niet achterin je kast verstoffen maar leg ze vooraan in het zicht;
  • Plaats koek/snoep/snacks niet in het zicht maar in het bovenste kastje of verder weg zoals in de schuur;
  • Zet een fruitmand op tafel.

En om meteen maar even de gedachten in je hoofd te tackelen:

  • Nee, je hebt niet iets lekkers nodig voor onverwachte visite. Ga ten eerste maar eens na hoe vaak je de afgelopen maand echt onverwachts bezoek kreeg. Ten tweede ben je (als het goed is) ook gezellig gezelschap zonder koek. Bovendien draag je op deze manier je eigen steentje bij aan een minder obesogene samenleving, door sociaal contact los te koppelen van eetgedrag.
  • Ah, je wilt koek in huis voor de kinderen? Als eerste kan je je natuurlijk afvragen waarom je je kinderen het gedrag aan wil leren dat je jezelf probeert af te leren. Kies je hier toch wel voor, probeer dan passende porties te kiezen op basis van hoe vaak je dit aan je kinderen wilt geven en/of door producten te kopen die zij lusten en jij niet zo lekker vindt. 

Tip nr. 2: voedingskeuzes

Minimaliseer je voedingskeuzes en maak de keuzes niet op plekken waar veel verleiding op de loer ligt. Elke keer dat je voor een voedingskeuze staat is namelijk een kans om ‘de mist in te gaan’. Je hebt dus baat bij minder keuzes maken. Dat kan door minder vaak boodschappen te doen of door ‘s ochtends al je eten mee naar werk te nemen zodat je daar in de pauze niet over na hoeft te denken.

Dat laatste heeft een extra voordeel. A. het feit dat je niet hoeft te kiezen terwijl jij moe bent van je werk (en dus weinig focus hebt) en B. dat je niet blootgesteld wordt aan alle verleidingen van de kantine of de supermarkt.

Maak je voedingskeuzes dus vooruit en op de momenten dat je rust en weinig verleiding ervaart. Schrijf thuis je boodschappenlijstje en houd je hier aan in de supermarkt of laat het bezorgen, maak een lunchpakket voor mee naar werk en/of neem healthy snacks mee op bijvoorbeeld een tripje.

Tip nr. 3: zeg nee als een vegetariër

De sociale druk rondom eten (om drinken evenals) kan als vrij hoog worden ervaren. Waardoor het soms kan voelen alsof je je keuzes moet verantwoorden. Toch lijkt dat vooral bij afslank gerichte doelen zo te zijn. 

Mensen sporen een vegetariër zelden aan om toch een stukje vlees te eten, een moslim om varkensvlees te eten of iemand die bobt om nog wat extra drankjes te drinken. Wat we daarvan kunnen leren?

Sowieso dat het helpt om van tevoren helder naar mensen te communiceren. En te communiceren met trots. Het is je niet opgelegd, het is jouw keuze. Vegetariërs hebben bijvoorbeeld het sterke wapen dat ze heel goed weten waarom ze deze keuze maken en staan daar 100% achter. Is dat bij jou ook zo?

In het volgende en laatste blog uit deze reeks gaan we dieper in op de ‘waarom’ achter je keuze en welke rol die ‘waarom’ speelt bij afvallen. Dan wordt meteen duidelijk waarom de ‘waarom’-vraag een essentieel onderdeel speelt in ons BOOST YOUR BODY programma bij BOOSTClubs.

Don’t Stop Here

Lees meer verhalen

dealen met rugpijn

Actief of inactief ouder worden

In de eerste twee blogs van deze reeks, over de relatie tussen leeftijd en fysieke gezondheid, concludeerden we dat ouder worden niet per definitie fysieke

Stel hier je vraag

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.