Waarom afvallen niet alleen over minder eten gaat: Jij weet alles al!

Waarom afvallen niet alleen over minder eten gaat

Als Personal Training studio zien wij veel mensen die willen afvallen. Dat betekent dat we naast training ook aan de slag gaan met mensen hun eetpatroon. Toch hoeven we het doorgaans maar weinig over voeding zelf te hebben. We leggen je graag uit hoe dat komt.

Verwarring over voeding
Als mensen bij BOOSTClubs binnenkomen, starten we met een intake. Tijdens de intake doen we een proeftraining, waarin we onder andere kijken hoe je beweegt en bespreken we in een kennismakingsgesprek je persoonlijke doelen en verwachtingen. In dit gesprek komt vaak naar voren dat mensen niet weten wat ze moeten doen met hun voeding. Het lijkt erop dat behoefte is aan meer kennis. En dat kunnen we eigenlijk niemand kwalijk nemen. Er is zoveel (mis)informatie. Op social media word je ermee doodgegooid. De één heeft dé gouden tip, de ander de béste methode. En deze zijn vaak heel specifiek. “Dit mag je absoluut niet doen” of “Doe dit nu en je hebt gegarandeerd resultaat”. 

Je weet alles al!
Als je echt eerlijk naar jezelf bent, weet je dat het helemaal niet de kennis is die je nodig hebt. Het lukt je namelijk al niet om te doen waarvan je al weet dat je het moet doen. Iedereen weet dat groenten goed voor je zijn en toch krijgt maar 27% van de mensen de dagelijkse aangeraden hoeveelheid binnen. We weten ook dat fruit goed voor je is, maar daarvan haalt maar 19% de norm. Heb je echt iemand nodig die vertelt dat het handig is om minder alcohol te drinken? Of dat water beter voor gezondheid is dan Cola? Dat als je gewicht wilt verliezen je beter kwark kan eten voor het slapen dan een reep chocolade? Dat het goed voor je is om vaker de fiets te pakken in plaats van de auto? Nee, dat wist je allemaal al. 

We zeggen daarom vaak dat het gemiddelde leefstijladvies niet heel anders is dan wat de meeste ouders dagelijks roepen. “Eet je groenten, ga op tijd naar bed, minder op de iPad, eten doen we aan tafel en niet voor de tv. Speel eens buiten, pas op met alcohol want dat is schadelijk, je mag heus wel een stukje chocolade maar niet mee naar school!” De essentie? Meer bewegen, meer groenten en fruit, voldoende rusten en gematigd met snacks en alcohol. Beter leefstijladvies kan je eigenlijk niet krijgen.

Waarom lukt het niet om te veranderen?
De echte vraag is dan ook: waarom lukt het niet om je hieraan te houden? Heb je moeite met gewoontes doorbreken? Of heb je het gevoel dat je niet gewapend bent tegen alle verleidingen? Wellicht moet je eerst een stap terug nemen omdat je misschien nog niet helder hebt waarom je daadwerkelijk wilt afvallen. Daarin ben je niet de enige.

Dus, afvallen is niet alleen minder eten. Onze BOOST Coaches krijgen dit soort vraagstukken dagelijks en zijn opgeleid om je hierbij te helpen en verder te gaan dan leefstijladvies. Heb jij ook moeite met het toepassen van alle leefstijl kennis die je al hebt? Boek een vrijblijvende intake om te kijken hoe wij je kunnen helpen.

Don’t Stop Here

Read more stories

Aspartaam, is aspartaam echt slecht voor je?

Is aspartaam echt zo slecht voor je?

“Zoetstof aspartaam is mogelijk meer kankerverwekkend dan verwacht”. Je hebt een soortgelijke spannende headline de afgelopen periode vast voorbij zien komen, in de krant, een

Stel hier je vraag

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.